Afgelopen donderdag 31 januari vond het V&VN Opleiders Congres ‘Leren in het werk’ plaats. Ruim 350 deelnemers kwamen naar Nijkerk en lieten zich inspireren door nieuwe visies op leren in de praktijk! Verschillende Masterclasses en workshops werden verzorgd waarin ervaringsdeskundigen een antwoord gaven op vragen als: Wat kunnen nieuwe technologieën bijdragen? Hoe kun je leren op de werkplek slimmer organiseren? Hoe maak je leren zichtbaar en breng je veranderingen teweeg?

 

Na een plenaire opening door Mayella Stremmelaar, voorzitter van V&VN Opleiders, deelden Prof. Dr. Joseph Kessels en Hugo de Jonge, minister van VWS, hun visie over ‘Leren in het werk’. Leren in het werk is belangrijk voor studenten en zorgprofessionals. Als je deze groepen vraagt waar ze veel van leren, dan is steevast het antwoord: ‘Door te ervaren, door te doen’. We zien mooie initiatieven ontstaan in opleidingen en zorgorganisaties die een impuls geven aan leren in de praktijk!

Van de 18 workshops en Masterlasses verzorgden Dr. Jos Baeten, Rens van den Berg en Drs. Erik Mondriaan tweemaal de Masterclass ‘Leren maakt de wereld beter’. Deelnemers konden op inspirerende wijze ervaren hoe werkplekleren met beeldende leertechnologie in de zorgpraktijk werkt. Want juist daar krijgt men voortdurend te maken met allerlei veranderingen en is het van strategisch belang dat het opleiden aansluit bij de zingeving van medewerkers. De nadruk komt dan ook steeds meer te liggen op duurzaamheid en zingeving. Het werkplekleren is eigenlijk een revival van het inservice-opleiden alleen met andere leerprincipes en andere technologie.